Home › Nieuws

Kennisuitwisseling in Frankrijk



Als specialist in konijnenvoeders werkt Victoria Mengvoeders samen met verschillende kennispartners waaronder de veevoerfirma Sanders Nutrition Animale uit Frankrijk. Onlangs hebben Victoria en Sanders een uitwisseling gehad met het doel wederzijdse kennis uit te wisselen op het gebied van huisvesting, dierenwelzijn en management.

Zo hebben Joep Koenen en Jos Dortmans, specialisten konijnenhouderij bij Victoria Mengvoeders, van 11 tot en met 13 juni jl. een kennisuitwisseling gehad met Sanders in Frankrijk. Tijdens deze reis hebben zij een bezoek gebracht aan verschillende konijnenbedrijven in Noordoost Frankrijk, ongeveer 150 km ten Zuidoosten van Straatsburg.

Houderijsysteem
De konijnenbedrijven die tijdens deze reis bezocht werden werken allemaal met een 49 dagen systeem. De reden hiervan is dat Siebert, de slachterij waaraan de konijnen geleverd worden, een voorkeur heeft voor wat zwaardere konijnen.

In tegenstelling tot de Nederlandse konijnenbedrijven valt het op dat in Frankrijk sinds enige jaren op grote schaal voerbeperking wordt toegepast. Met goede resultaten bovendien. We spraken met een dierenarts die op deze bedrijven komt. Hij vertelde dat vanaf de tijd dat men met  het rantsoeneren van voer is aangevangen, het dikke buiken probleem grotendeels is opgelost.

De  methodiek met betrekking tot voerbeperking die er wordt toegepast is als volgt. Na het spenen begint men met 8 á 9 uur voer verstrekking. Het aantal uren dat de konijnen over voer kunnen beschikken loopt naar het einde van de vleesperiode langzaam op naar 10 uur. De uitval na spenen ligt op deze bedrijven rond de 7 % en het aflevergewicht op jaarbasis is 2,7 kg. Op géén van de bezochte bedrijven werd na het spenen voer met antibiotica verstrekt. Bij problemen wordt alleen incidenteel antibiotica gegeven.

Huisvesting
Op één van de bedrijven die we bezocht hebben wordt momenteel een stal gebouwd die nagenoeg gereed is. Deze stal is opgetrokken met panelen van 6 cm isolatie materiaal (PU) en bestaat uit twee volkomen van elkaar gescheiden afdelingen. Het uitmestsysteem is een Deep-Pit systeem. De hokken, geleverd door Meneghin, zijn allen uitgevoerd in voedsterkooien waarbij de voedsters bij spenen verplaatst worden en de vleeskonijnen in de kooi achterblijven. De afmetingen van de hokken zijn voor de onderste kooien 90 x 38 cm met daarboven een kooi van 45 x 38 cm. De hoogte van de kooien is 40 cm . . . ook van de nieuwe kooien. De kooien hebben geen matje omdat dit (nog) niet verplicht is in Frankrijk. Dit heeft tot gevolg dat men duidelijk meer problemen heeft met de voetzolen van de voedsters. In totaal worden er 9 vleeskonijnen in de kooien (het onderste en bovenste hok tellen gezamenlijk als één kooi) geplaatst, wat neerkomt op 570 cm² per dier.

Management
De bedrijven die we bezocht hebben werken allemaal met het managementsysteem Eliott wat ontwikkeld is door Sanders Nutrition Animale. Met dit programma is het mogelijk om de gewichten van de vleeskonijnen te volgen. De vleeskonijnen worden gedurende de hele vleesperiode twee keer per week gewogen. Uiteraard zijn er bepaalde weegkooien zodat altijd dezelfde konijnen worden gewogen. Nadat deze resultaten in het managementprogramma zijn ingevoerd levert dit een groeicurve op die getoetst kan worden aan koppels uit het verleden.

Enkele cijfers
Gemiddeld wordt op de bedrijven die we bezocht hebben 14% tot 15% van de voedsters per ronde vervangen. Op jaarbasis komt dit neer op 110 %. In de zomer worden er 10 % minder konijnen aan de slachterij geleverd. Dit komt doordat er minder voedsters geïnsemineerd worden omdat men strenger selecteert en er bij de geboorte meer jonge konijnen geëlimineerd worden.

Conclusies
In Frankrijk wordt zeer consequent voer gerantsoeneerd. Bij dit rantsoeneren worden de konijnen altijd gewogen, waardoor dit proces goed gemanaged kan worden. Hierdoor zijn de dieren mooi op gewicht bij afleveren.

Het gemiddelde aflevergewicht bij de Victoria bedrijven was vorig jaar 2,68 kg. Op de bezochte bedrijven in Frankrijk was het aflevergewicht 2,7 kg. Dit terwijl de bedrijven in dit gedeelte van Frankrijk meestal met het 49 dagen systeem werken en de vleeskonijnen dus een week langer kunnen groeien dan in Nederland. Ten opzichte van  het 42 dagen systeem missen deze bedrijven bij 85% worpen van de dekkingen 1,2 worp per voedster. Hiermee missen ze dus een flink aantal kg afgeleverd vlees per GAV.

Het lijkt er op dat in Nederland de konijnen binnen eenzelfde tijd zwaarder worden dan in Frankrijk. Dit zou een lagere voederconversie tot gevolg moeten hebben echter maar dit lijkt mee te vallen. De vraag is dan, zijn de konijnen in Frankrijk gezonder dan in Nederland? Met het invoeren van parken zal dit beeld in het gunstigste geval niet verbeteren.

Joep Koenen
Victoria Mengvoeders