HomeKonijnenhouderijVoeding › Ruwecelstof

Ruwecelstof

Ruwecelstof

Ruwecelstof is een verzamelnaam van allerlei chemische structuren. Voor konijnen is de hoeveelheid onverteerbare ruwecelstof belangrijk. Onverteerbare ruwecelstof wordt, zoals de naam reeds zegt, niet verteert en blijft dus in het maag-darmkanaal aanwezig. Het zorgt op die manier voor voldoende vulling van het maag-darmkanaal en voor het op die manier goed op gang houden van de darmperistaltiek (het voortbewegingsproces van de darminhoud van voor naar achteren in het darmkanaal).
Het maag-darmkanaal van het konijn is ‘gebouwd’ voor het kunnen verteren van voedingsstoffen die relatief veel ruwecelstof bevatten. In de natuur leeft het konijn immers van grassen, kruiden, bast, knollen, wortels, kool etc.

De energie-inhoud van vetten, zetmeel, suikers en Eiwitten is veel hoger dan die van ruwecelstof. Toch blijft een goede, evenwichtige ruwecelstofvoorziening de basis van een goed functionerende spijsvertering.
Door de keuze van een breed scala aan grondstoffen wordt gezorgd voor de hierboven genoemde evenwichtige ruwecelstofvoorziening.

Grondstoffen die zorgen voor ruwecelstof zijn onder andere: luzerne, gras, sojaschillen, ontvette zonnebloempitten en tarwebijproducten.