HomeHet konijn › Vleeskonijn

Vleeskonijn

Vleeskonijn

Voor de productie van konijnenvlees wordt van oorsprong de Witte Nieuw Zeelander gebruikt vanwege zijn goede vruchtbaarheid en groei. In de loop der jaren zijn door kruisingen hybrides gefokt, zoals onder andere Hycole, Hyla, Grimaud en Zika, waarbij zowel voortplanting als groei zijn verbeterd.

Vleeskonijnen zijn konijnen die, zoals het woord al zegt, gehouden worden voor de productie van vlees. Konijnenvlees is licht, gezond, mager, mals en bovendien zeer lekker. De samenstelling van konijnenvlees is in het kader van ‘gezonde voeding’ daarom zeer interessant. Een portie konijn (100g) levert gemiddeld 150 tot 170 kcal, een vetgehalte van 8,8% en is rijk aan proteïnen, vitamine B en ijzer.

De vleeskonijnen komen voort uit de nestjes van de voedsters die op een konijnenhouderij gehouden worden. Vleeskonijnen zijn dus de jongen van een voedster. Wanneer de vleeskonijnen 12 tot 13 weken oud zijn gaan ze naar de slachterij.